mandag 24. oktober 2011

Eksamensmestring

For dem som vet at jeg studerer jus og dermed kun har eksamen på våren virker kanskje dette som en merkelig tittel akkurat nå. Men etter mange år som student er det min oppfatning at eksamensforberedelsene bør starte så fort semesteret eller skoleåret starter.

Problemet med å være student er at man aldri helt vet hvordan det går. Når folk spør må man ofte svare ut fra en litt vag følelse, og kan strengt tatt ikke være sikker før eksamensresultatene tikker inn. Derfor er der viktig å være bevisst sin innsats. Denne kan måles i tidsbruk, sideantall eller liknende. Men til syvende og sist er det kun du selv som vet hvor fokusert du har vært, om du har fått med deg det du har lest og reflektert over hvilken innsikt ordene er ment å gi. For noen er trikset en fast "kontortid", andre må bare stå på på gode dager og tillate seg å slappe litt av på de dårlige.


Hvis du finner en metode for å måle innsatsen i løpet av uka, er det lettere å vite om man må jobbe litt til eller kan slappe av med god samvittighet hele helga. Og avslapping er viktig! Hvert fall mener jeg det er viktig, nettopp fordi man jobber mer konsentrert dersom man er uthvilt. Som student har man alltid noe som henger over en, men når man trenger fri er det best å ta skikkelig fri og koble mest mulig av. Det trengs også minst et par timer før man skal legge seg om kvelden, etter min mening. Da sover man bedre.

Siden studiestrevet ikke gir umiddelbare resultater kan det være befriende å finne andre områder å oppnå resultater på. Det gjør underverker for selvtillitten og holder panikkangsten på avstand. Det kan være en jobb, idrett eller frivillighet. Eller alle tre kanskje. Å føle seg nyttig og flink fjerner litt av presset i forhold til eksamen, slik at man greier å holde hodet kaldt. Og en liten ekstra-inntekt kan fjerne mange bekymringer.På mange studier har man en enestående fleksibel hverdag som gjør at man kan stille opp når det trengs. Men man må selvsagt vurdere tids- og energibruk slik at det ikke går ut over lesinga. Du har tross alt først og fremst ansvar for å ta vare på deg selv!

Dersom man får dette til, vil jeg likevel anbefale å sette inn litt ekstra før eksamen, men med det gode fokuset press bringer med seg og ikke den kaotiske følelsen av at man burde gjort dette for lenge siden og ikke vet hvor man skal starte.

Hva er dine studietriks?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar